Екопътека “Каньонът на водопадите” 360° panorama

Екопътека “Каньонът на водопадите”

Област Смолян
Адрес на 2-3 км от град Смолян, по пътя за село Мугла
Телефон -
Работно време -
Цени -
GPS координати 41.57953, 24.659493
Важно Сайтът не носи отговорност за актуалността на информацията!

За да стигнете до екопътека “Каньонът на водопадите” трябва от град Смолян да хванете пътя за село Мугла. Не след дълго ще видите табела, указваща “Резерват Сосковчето”. Времето, което е нужно да си отделите за една спокойна разходка е около 4-5 часа. Дължината на маршрута в двете посоки е 6.5 км.

В началото на екопътеката ще видите старинен римски мост. Продължавайки по пътеката ще стигнете до останките на стар рибарник. Трябва да следвате екопътеката с жълта маркировка, която започва зад него на около 100-150 м. Вдясно от рибарника има стар римски път, който води към билото на планината. Не тръгвайте по него.

Продължавайки напред ще стигнете до информационен център. Екопътеката се вие покрай Еленска река и преминава през нея на много места посредством малки дървени мостчета. Обособени са поне 10 на брой места за почивка – с маси и пейки.

Вървейки по екопътека “Каньонът на водопадите” ще видите поне 50 водопада, като най-високият и внушителен е Орфей (70 м). Други по-известни са Каскадите, Сърцето и Ропката.

Ще имате възможност да видите и Вековния бук, чийто диаметър е 4.20 м.

Над екопътеката има три панорамни площадки, на разстояние 15 минути една от друга. Първата от тях няма име, ще я наречем Безименна. Останалите две са известни като Евредика и Стражите. От всяка от тях се разкриват внушителни панорамни гледки.

Може да обиколите водопадите и да се върнете по същия маршрут. Но има възможност да направите и кръгов маршрут, който излиза на първото мостче след информационния център.

Ако искате да спестите време от началото на екопътеката до информационния център може да се придвижите с помощта на джипове, които могат да бъдат намерени малко след началото на пътеката. Цената за превоз е 5 лв. на човек към 2020 г.