Дяволската пътека

Дяволската пътека

Област Смолян
Адрес на 4-5 км от с.Борино; на около 60 км от град Смолян
Телефон +35930422040 (общ.Борино)
Работно време -
Цени -
GPS координати 41.656387, 24.301262

Дяволската пътека се намира в близост до село Борино. Всъщност пътеката има две входно-изходни точки. Едната е от село Борино (Северна стартова точка), а другата от Буйновското ждрело, в близост до село Ягодина (Южна стартова точка).

“Среднопланинска атрактивна Дяволска пътека” обхваща територия от около 20 кв.км. Най-високата точка на пътеката е 1356 м, а най-ниската 945 м, с наклони от 20-40 градуса, а при скалните венци наклонът е над 70 градуса. Екстремната пътека е реализирана в т.н. два кръга – “Малък кръг” и “Голям кръг”, като дължината на Малкия кръг е 3,8 км, а на Големия кръг – 10,2 км., като и двата са свързани и имат една обща изходна точка – Южната стартова точка.

Село Борино се намира в Западни Родопи на около 60 км от град Смолян. В самото начало на селото има отбивка за местност Чала, както и указателна табела за Дяволската пътека. От този разклон до началото на пътеката има около 4-5 км асфалтов път, който спокойно може да изминете със своя автомобил.

Ще стигнете до голям паркинг в началото на екопътеката. Няма как да не забележите арката с глава на дявол, както и ключа за Ада. Оставете автомобила на паркинга и се впуснете в едно незабравимо пътешествие. Краят на пътеката ще ви отведе на около 3 км от село Ягодина. Ако искате може да се върнете отново по пътеката до автомобила си, или да се възползвате от услугите на местните, които могат да ви закарат до автомобила ви срещу съответното заплащане. В двете входно-изходни точки има табели с надписи, които предлагат този вид транспорт.

Вървейки по пътеката, след 1.2 км, ще видите малко дървено мостче, преминаващо над река Чатак дере. Тук всъщност вече започва същинският преход към Дяволския мост и водопада. Разстоянието до Дяволския мост е 1.3 км. Вляво от мостчето ще забележите място за къмпинг, както и “Златната върба” /Дървото на живота/. Легендата разказва, че на това място през 50-те години на XX-ти век, местен жител е открил 157 златни турски монети. Пътеката навлиза в гората.

Малко след като навлезете в гората ще видите дървена беседка с указателни табели за посоката, както и информация за родопското цвете силивряк, известно още като Орфеевото цвете. Следвайки пътеката през гората ще достигнете до дървено мостче. Тук продължавате в посоката за Дяволския мост. Другият път ще ви отведе до хижа Орфей и т.нар. “Малък кръг” на пътеката.

След малко изкачване по пътеката ще стигнете до природния скален феномен Дяволския мост. Той представлява скална арка с височина 18 м до нивото на водата, ширина на отвора 6 м и дебелина на скалата 3-4 м. За любителите на силните усещания, дървени и добре обезопасени стълби и мостчета позволяват преминаването под скалния феномен. Не се препоръчва за хора, които имат страх от височина. Преминаването под Дяволския мост ще запази у вас незабравими моменти. Преминавайки под него може да видите участъци от страховитото ждрело на Чатак дере. Има и обходна пътека, която минава над скалния феномен. Двете пътеки се събират на място с пейки, където може да си починете преди да продължите прехода си по пътеката.

След около 30 метра ще достигнете до дървена беседка. Пътеката продължава покрай реката. Тук е мястото да отбележим, че след Дяволския мост, пътеката става по-екстремна и има доста места, където трябва да се внимава много. Преминавайки покрай скалите, изкачвайки се и слизайки по дървени стълби и мостчета, ще достигнете до водопад. Тук може да направите почивка отново, защото след него следва отново изкачване.

Не след дълго ще достигнете до най-екстремната част от пътека, известна като “Скалния кулоар”. Това всъщност са 50-60 метрови отвесни скали, по които се спускат дървени стълби, захванати по скалите със стоманени конзоли. Тук отново предупреждаваме, че този участък не е подходящ за хора, които имат страх от височини. Преминаването през “Скалния кулоар” ще запази у вас незабравими преживявания и емоции.

След като слезете по дървените стълби ви очакват т.нар. “Скрити водопади”. Наричат се така, защото се намират между скалите и реално не могат да бъдат видяни в пълния си блясък. Следва участък с дървени мостчета, които ще ви отведат до Буйновското ждрело (края на пътеката). Тук отново може да видите малко водопадче.

След около 15 минути по пътека покрай реката ще достигнете чешма. След около още 10 минути ще достигнете и крайната точка на Дяволската пътека, а именно водослива на р.Чатак дере с Буйновска река.

Ако не сте решили къде да отседнете в района, ние ви препоръчваме семеен хотел “Дейзи” в с.Борино. Хотелът е сравнително нов и се намира в непосредствена близост до стадиона и автогарата. Персоналът и собственикът са много учтиви и гостоприемни. Ще останете доволни и няма да искате да си тръгвате 🙂 Няма да съжалявате. Повече информация за хотел Дейзи може да намерите в уеб страницата на хотела.

Други забележителности, които може да посетите в района: Ягодинска пещера, пещера “Дяволско гърло’, Харамийска пещера, панорамна площадка “Орлово око” и панорамна площадка “Вълчи камък”.

Копирането на текст и изображения е забранено без изричното съгласие на eXploreBG.com!